Включете в менюто риба, яйца, кашкавал
Снимка: Guliver / iStock
Самочувствието и зарядът ни с енергия пряко зависят от работата на нервната система. А добрата ѝ работа пък е свързана с това, което ядем. Особено в преходния сезон, когато натоварването на организма е повече, денят е по-къс, а депресиите – чести.
Аминокиселината триптофан е една от задължителните съставки в закуската на тези, които искат да са в кондиция през целия ден и да работят продуктивно.
„При дефицит на триптофан, настроението помръква
Създават се предпоставки за депресия и стрес, предупреждава .д-р Татяна Пономарева.
Триптофанът (дневната му доза за жените е около 300-350 мг) се съдържа в продукти от животински произход.
Богати на ценната аминокиселина са морските продукти, пуешкото и заешкото месо, рибите като сьомга и риба тон, както и твърдите сирена.
Менюто на закуска трябва да добави и витамин D.
Наричат го още „слънчевия витамин“, защото освен, че е свързан със слънцето
зарежда и със слънчево настроение
Осигурява ни го сьомгата, скумрията, както и жълтъкът на яйцата.
Всички полезни мастни киселини дават енергия и на мозъка.
Мона Василева
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари